Není vaření jako vaření
Většina z nás se shodne, že vaření je umění. Ale jaké je to konkrétně umění, v tom už se většina rozchází. Každý má na vaření svůj názor spojený, se svými chutěmi a stravovacími návyky. Máme kuchyně italské, skandinávské, japonské, francouzské, ale také tatranské nebo moravské. Každá z nich je jiná, a kromě jedinečných surovin, má jednotlivá kuchyně i "své" koření a mistra kuchaře. Ve složitosti technologických postupů při výrobě pokrmů, kolikrát recepty směle konkurují i výrobě chemických zbraní.
Každý mistr kuchař je oslavován nejen zástupem svých věrných strávníků, ale v dnešní době i velkým počtem televizních diváků, hltajících pořady a soutěže na téma - vaření.
Ocenění, vítězství, sláva… To vše zasahuje do myšlení lidí a mění jejich názory na vaření, koupi surovin a změny zpracování a úpravu jídel. Kdo by nechtěl alespoň na chvíli, v rodinném kruhu nebo s přáteli, zažít svou pomyslnou chvíli slávy na kuchyňském stole. Udivené pohledy, mlaskavé zvuky, slova pochvaly: "Ách… to bylo vynikající".
Ano, vaření je umění a pro mnoho lidí se stalo smyslem nebo cílem jejich snahy se profesně uplatnit.
Co je dnes podstatou vaření?
Šokovat, vyvolat údiv, vytvořit výjimečný chuťový zážitek s dokonalou estetickou fasádou. Je to konec konců umění, které existuje s člověkem už staletí a možná i déle. Neustále se rozvíjí a představivost v tomto oboru zatím nenarazila na své hranice.
Nebo je to snad jinak?
Vždyť vaření pokrmů se zapsalo živě do našeho podvědomí jako nejsnazší nástroj uspokojení sebe i druhých.
Jako "záchrana" při nervozitě, zklamání, stresu anebo psychického pocitu prázdného neutěšeného života.
Vaření jídla nás doprovází našimi úspěchy, oslavami, svátky…
Důležitost vaření pokrmů je zjevná a provází nás celý život, a to doslova.
Jenomže vaření je mnohem více. Nebo jinak řečeno – vaření je něco jiného, mnohem důležitějšího, než se dnes většina lidí domnívá.
Vaření je buď nástrojem zdravého života, nebo nástrojem pozvolna vedoucím k destrukci člověka a jeho bolestivému konci.
Chcete vědět víc?
ZAREGISTRUJTE SE A BUDETE MÍT PŘÍSTUP K CELÉMU ČLÁNKU
A K OSTATNÍMU ZAMČENÉMU OBSAHU