O ZDRAVÍ - Deset otázek a odpovědí 6.
1. Otázka
Miluji buchty. Teď už z celozrnné mouky. Je to zdravé nebo ne?
Odpověď
Buchty, koláče a podobně, obecně moc zdravé nejsou. Ovšem, že celozrnné jsou lepší než obyčejné. Ale stále vylepšujte.
Čím méně složek bude v těstě, tím lepší stravitelnost i zdraví.
Vajíčko není potřeba – mouka lepí sama.
Tuk není potřeba – je to zbytečná zátěž pro trávení.
A těsta jako takového by mělo být co nejméně. Mnohem více by mělo být náplně. A pokud je náplň ovocná, tak je tu také možnost vylepšování. Jablka, hrušky – se slupkou i jadřincem je forma nejzdravější. I když si na ni zhýčkaný člověk dneška musí zvyknout, než mu zachutná.
2. Otázka
Slyšel jsem, že je důležité, v jakém stavu si koupím maso. Některé je nezdravé už když si ho koupím. Nevíte, jak to je?
Odpověď
Ano, vím.
Nejprve se podíváme na druh masa – vepřové a kuřecí je nejhorší. Hormony, antibiotika, degenerace. U vepřového ještě rozpad centrálního nervového systému. Ostatní masa jsou relativně na tom lépe. Nejlepší je zvěřina a nekomerční farmářské chovy.
Dále záleží, jak se s masem zachází, než si ho koupíte.
Čerstvé a vakuově balené je bez problémů. Ochranná atmosféra je jiný název pro jedovatý plyn. Nadýchat se ho znamená umřít. Což se vám pochopitelně nestane, když maso otevřete, ale zbytkový plyn ovlivňuje vaše trávení i po tepelné úpravě masa, neboť ve hmotě způsobil nevratné chemické změny.
Mražené nebo "čerstvé" z rozmrazeného polotovaru je nejhorší v tom smyslu, že ho trávení člověka přijímá jako nestravitelnou hmotu.
Ještě je nutno zmínit ochucené a naložené maso. V koření jsou zvýrazňovače chuti, způsobující deprese, sníženou mozkovou aktivitu, oslabení imunitního systému a poruchy trávení a pozornosti.
3. Otázka
Piji kávu bez kofeinu. Je to v pořádku?
Odpověď
Není.
Kofein je přirozenou a důležitou součástí kávy a bez kofeinu je káva vlastně beze smyslu a navíc nezdravá. Extrémně překyseluje organismus. Tím se stává podhoubím pro všechny možné nemoce. Je nutno si vybrat – buď kávu s kofeinem, nebo jakýkoli hořký nápoj bez přirozeného obsahu kofeinu.
Pokud jste jen podlehla módní bezkofeinové vlně, nezapomeňte, že kofein je nejen mozkový stimulant, ale i látka proti stárnutí a dokonce i proti rakovině.
Nejúčinnější je káva Robusta, proti komerčně prodávané Arabice.
4. Otázka
Miluji grilování. Ale jeden doktor v televizi říkal, že pečené a grilované v létě, je cesta k infarktu. Je to pravda?
Odpověď
Je i není.
Pokud jako dospělý jedinec nevypijete alespoň dva litry čisté vody denně, vaše krev zhoustne a jste blízko infarktu.
Pokud vodu pijete, ale nemáte dostatek klasické zeleniny (mrkev, cibule, petržel, celer, zelí, kapusta atd. a nejlépe i divoké byliny), jste riziková skupina na infarkt.
Takže voda, zelenina, a na grilu hlavně ryby, pak husa, kachna, králík, hovězí, krůta.
Hlavně ne oblíbené, ale nejhorší pro zdraví - vepřové, kuřecí a uzeniny. K tomu především klasickou zeleninu (nepočítají se okurky, papriky, rajčata – jen okrajově), ať už grilovanou nebo uvařenou ve vodě a dochucenou. K tomu malý kousek chleba a jste v pohodě a grilujte, jak je libo…
5. Otázka
Naše děti chtějí neustále dělat venku oheň. Mám strach, aby se neotrávily. Ale trápí mě, že jim to neustále zakazuji. Jde o jejich zdraví a zároveň se trápím. Co s tím?
Odpověď
Výrazně hustý dým z mokrého dřeva sice může venku způsobit motání hlavy, ale pokud nejste uprostřed požáru, můžete být v klidu.
Běžný oheň také vydává kouř, ale nebezpečí nehrozí. Naopak po mnoha tisíciletém používání ohně si člověk nejen částečně zvykl, ale jeho tenké střevo (mikrobiom) čas od času rádo projde touto přirozenou dezinfekcí a regulací bakterií a virů ve výstelce. Posilujete tak při minimálním zatížení imunitní systém. Děti jsou mnohem zdravější než jejich vrstevníci, co se nepohybují vůbec kolem ohně.
6. Otázka
Kdy je správný čas začít se zdravou stravou?
Odpověď
Správný čas začít jíst skutečné jídlo je ihned a pro každého bez rozdílu.
Mladý člověk zlepší svou tělesnou i duševní výkonnost.
Zdravý člověk posílí své zdraví a ve stáří bude výrazně vitálnější a bez nemocí, oproti vrstevníkům.
Nemocný člověk má mnohem větší šanci na vyléčení.
Starý člověk se zbaví degenerace a omládne.
A člověk před smrtí má mnohem lepší příští zrození…
7. Otázka
Slyšel jsem, že sýry nejsou zdravé. Jak to, když se jedly tisíce let?
Odpověď
Sýry mají skutečně dávnou historii a byly zdravou prověřenou potravinou. Ale s rozvojem potravinářského průmyslu se zničila většina původních zdravých potravin. Kdybyste chtěl ochutnat zdravý sýr, musel byste do rumunské horské vesnice, kde ho vyrábí poctivě. Ani u našich farmářů nenajdete takový sýr. Všichni používají chemická syřidla. Urychlují proces tvorby sýru a tím ničí jeho zdravý dopad na organismus.
Pasterizace je další z problémů současných mléčných výrobků. Pasteur sám po čase označil tuto metodu jako jeho hluboký omyl, ale už ho nikdo neposlouchal.
Pasterizace – umrtvení mléčného produktu, prodloužila životnost a zvýšila zisky.
Ale, že mrtvé mléčné výrobky a sýry se staly zdraví škodlivé, se přehlíží dodnes.
8. Otázka
Mám zmatek v tom, co jíst. Čekala jsem to jednodušší, ale zdá se mi to složité. Jednou jsou to semínka z Číny, indiánská rýže, japonské houby, byliny ze Švýcarska nebo mladý ječmen kdo ví odkud. Poradíte mi?
Odpověď
Ano, poradím.
Zhluboka se nadechněte, a teď se pojďme trochu zamyslet.
Když zapomenete na všudypřítomnou pochybnou reklamu, která nás odvádí od skutečnosti, objeví se jasný obraz, jak to opravdu je.
Z
našich
genů lze vyčíst,
kde jsme se narodili. Jinými slovy –
geneticky jsme propojeni s geografickým
místem původu.
Co to znamená?
Nejzdravější, nejúčinnější a nejléčivější potraviny jsou tam, kde žijeme.
Geneticky nás nejvíce ovlivňují.
Reklamy lžou a toto jsou fakta.
Takže se rozhlédnete kolem sebe a máte jasno. Co tu roste tisíce let, je pro nás nejlepší a nejzdravější – obilí, zelenina, luštěniny, místní ovoce, semena a ořechy a také byliny. Pokud jíte maso, tak i zvířata, co se běžně vyskytují kolem, nejlépe domácí a divoká.
9. Otázka
Dá se při výběru potravin řídit vlastními chutěmi? Jako že si tělo řekne, co potřebuje?
Odpověď
V dnešní době se chutěmi řídit nelze. Máme je příliš deformované konzumní stravou. Málokdo ví, že více jak polovina potravinářských produktů je tvořena z odpadních surovin. Proto je chemický a potravinářský průmysl tak propojený. Aby na to spotřebitel nepřišel, rozvinulo se potravinářské designérství a chuťová chemie. Jsou to vědecké obory, které obelhávají a znásilňují člověka od dětství po celý život.
Bez skutečných informací a změny chutí se lidé nemohou spolehnout na vlastní stávající chutě.
10. Otázka
Slyšela jsem, že pro zdraví je nutné pít čistou vodu. Já ji už roky nepiju, protože mám po ní těžký žaludek. Co mám dělat?
Odpověď
Ano, čistá voda je pro tělo nezbytná.
Přijímání živin, odvádění toxických a zbytkových látek a regenerace není bez čisté neochucené vody možná. Organismus má sice náhradní programy při nedostatku čisté vody, ale jen dočasně. První známkou selhání jsou buď psychické problémy nebo nadváha, a to i v případě, že jíte dietně nebo vyloženě hladovíte. Tělo zvyšuje podíl tuku, aby nevyschlo.
Postupně vracejte čistou vodu do pitného režimu. Ze začátku je nutno pít jedno deci vody několikrát denně. Po pár týdnech to budou dvě deci, a tak se během tří měsíců dostanete na základní dva litry čisté vody denně.
Mezitím zkvalitněte ostatní pití. Místo limonád, džusů a sirupů si zvykněte na panenské čaje.
Příprava:
Hrst roztrhaných lístků jedné byliny nechat louhovat ve studené vodě (nejlépe přes noc), samozřejmě bez přidaného cukru.